monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Roladka z pietruszkowym farszem w liściu kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Z pewnością wiele z Was pamięta, że bardzo lubię mięsne roladki. Dieta niestety nie pozwala mi jeść tych smażonych w panierce, ale gotowane też są pycha. Zapraszam.

Roladka z pietruszkowym farszem w liściu kapusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladka z pietruszkowym farszem w liściu kapusty

 

  • 1 liść młodej kapusty
  • 1 sznycel z piersi kurczaka- 90 g
  • 1 plater sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu- 20 g
  • ½ pęczka natki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Sól,pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Roladka z pietruszkowym farszem w liściu kapusty

ETAP 1:

Roladka z pietruszkowym farszem w liściu kapusty
na patelni pędzlem rozsmarować olej i wrzucić czosnek

Mięso rozbić tłuczkiem delikatnie. Oprószyć solą, pieprzem oraz papryką słodką. Pietruszkę zblendować. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek.

ETAP 2:

Roladka z pietruszkowym farszem w liściu kapusty
dodać zblendowana natkę i sos sojowy ostudzic

Po około minucie dodać natkę oraz sos sojowy. Po dwóch minutach zdjąć z ognia. Ostudzić.

ETAP 3:

Roladka z pietruszkowym farszem w liściu kapusty
nałożyć pietruszkowy farsz i ser żółty

Na płacie mięsa rozsmarować cały pietruszkowy farsz, na którym ułożyć ser. Zrolować.

ETAP 4:

Roladka z pietruszkowym farszem w liściu kapusty
mięso przełożyć do liścia kapusty i zwinąć

Roladkę umieścić na czystym liściu kapusty i całość zawinąć jak gołąbka.

ETAP 5:

Roladka z pietruszkowym farszem w liściu kapusty
całość zawinąć w folię spożywczą i gotować 20 min

Pakiecik przełożyć na folię spożywczą i zrolować jak cukierek. Włożyć do wrzątku i gotować około 20 minut. Przed podaniem wyjąć z foli, smacznego!
*przed włożeniem mięsa do kapusty, warto ją wcześniej sparzyć. Ja tego nie zrobiłam i kapusta była lekko twardawa.

Tagi:

kapusta