p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Roladki ala Sushi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja propozycja na wykonanie domowego Sushi

Roladki ala Sushi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki ala Sushi

 

  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 25 małych krewetek
  • 1 łyżeczka przyprawy z cytryną i koperkiem
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • keczup do smaku

Sposób przygotowania:

Roladki ala Sushi
Liście kapusty blanszować ww wrzątku 1 minutę, ostudzić i wysuszyć. Krewetki posypać 1 łyżeczką przyprawy z cytryną i koperkiem, 1 łyżeczką kurkumy i 1 łyżeczką oliwy, wymieszać pozostawić na chwilkę by krewetki przeszły przyprawami, a następnie usmażyć je na patelni. Liście kapusty rozłożyć na folii spożywczej, w kształcie kwadratu, tak by zachodziły na siebie, na nich ułożyć połowę ugotowanego ryżu, na którym zrobić pasek z keczupu, przykryć pozostałym ryżem, dobrze go dociskając.Rozłożyć przez środek pasek z krewetek, zrobić 3 paski z keczupu. Dokładnie zwinąć pomagając sobie folią, końcówki folii okręcić i wstawić roladkę do lodówki na około godzinę. Wyjąć roladkę, ściągnąć delikatnie folię i pokroić w krążki ostrym nożem.
Roladki ala Sushi
do miseczki przełozyć krewetki, dodać przyprawę z cytryna i koperkiem oraz kurkumę
Roladki ala Sushi
na liściach rozłozyć ryż z keczupem oraz usmażone krewetki