2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

SUPERPRZEPIS

Roladki drobiowe rolowane w boczku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Propozycja obiadowa dla zabieganych, dwie pieczenie na jednym ogniu czyli ziemniaki +mięso nadziewane suszonymi pomidorami, papryką i serem żółtym.Jest aromatyczne, warto poświęcić chwilkę na zrolowanie mięsa, a potem robi się już samo. Polecam!

Roladki drobiowe rolowane w boczku

Składniki:

Roladki drobiowe rolowane w boczku

 

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe rolowane w boczku

ETAP 1:

Roladki drobiowe rolowane w boczku
ziemniaki kroimy na kawałki oprószamy ziołami

Ziemniaki obieram, płuczę , kroję na grubsze cząstki, oprószam przyprawą do ziemniaków oraz solą, układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.

ETAP 2:

Roladki drobiowe rolowane w boczku
fileta rozbijamy nadziewamy suszonymi pomidorami

Mięso drobiowe płuczę , rozbijam na pięć kotletów, oprószam solą i pieprzem z jednej strony, smaruje cieniutko majonezem, układam pokrojone w paseczki osączone z zalewy suszone pomidory, oraz paprykę, posypuję startym serem żółtym, zawijam w roladki

ETAP 3:

Roladki drobiowe rolowane w boczku
okręcamy w boczek układamy na ziemniakach pieczemy

okręcam każdą roladkę w dwa plasterki boczku, spinam wykałaczkami i układam
na ziemniakach.

Dodaję cząstki pokrojonej na ćwiartki cebuli, oraz wkładam kilka gałązek świeżego rozmarynu. Całość przykrywam folią aluminiową, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 1 godziny.

Na kilka minut przed końcem pieczenia usuwam folię aby mięso ładnie się zrumieniło. Podaję gorące danie po wyjęciu z piekarnika z ulubioną surówką.