migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Roladki drobiowe z fasolką szparagową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z obiadu zostało mi trochę ugotowanej fasolki szparagowej więc pasowało ją wykorzystać. Przygotowałam pieczone roladki drobiowe. Fasolkę szparagową dałam do środka a całe roladki owinęłam wędzoną szynką.

Roladki drobiowe z fasolką szparagową Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Roladki drobiowe z fasolką szparagową

 

  • 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka (ok 450 g)
  • ok 25 strączków ugotowanej fasolki szparagowej
  • 8 cieniutkich plastrów szynki wędzonej długodojrzewającej
  • sól,pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe z fasolką szparagową
Każdą z piersi rozciąć na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić cienko tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron pieprzem i solą, soli nie za dużo bo szynka jest słonawa.

Na desce ułożyć dwa plastry szynki zachodzące na siebie. Na szynce ułożyć jeden rozbity tłuczkiem płat mięsa. Na mięsie przy jednym brzegu ułożyć kilka strączków ugotowanej fasolki. Wszystko zwinąć w roladkę zaczynając od brzegu przy którym jest fasolka.

W ten sam sposób przygotować pozostałe trzy roladki. Naczynie żaroodporne skropić olejem i ułożyć w nim roladki. Roladki również lekko skropić olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut, funkcja termoobieg.

W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły. Podawać z ulubionymi dodatkami, ja podałam w towarzystwie warzyw-pomidora z jogurtem i duszoną cukinią. 
Roladki drobiowe z fasolką szparagową
Każdą z piersi rozciąć na dwa płaty mięsa.
Roladki drobiowe z fasolką szparagową
Następnie rozbić cienko tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron pieprzem i solą, soli nie za dużo bo szynka jest słonawa.
Roladki drobiowe z fasolką szparagową
Na desce ułożyć dwa plastry szynki zachodzące na siebie. Na szynce ułożyć jeden rozbity tłuczkiem płat mięsa.
Roladki drobiowe z fasolką szparagową
Naczynie żaroodporne skropic olejem i ułozyc w nim roladki. Roladki równiez lekko skropic olejem.
Roladki drobiowe z fasolką szparagową
Roladki tuż po upieczeniu

Tagi:

danie mięso