SUPERPRZEPIS

Roladki drobiowe z jabłkiem i serem pleśniowym

  • 8
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Roladki drobiowe z jabłkiem i serem pleśniowym

Filet kurczaka w bardziej luksusowej wersji, a jednocześnie bardzo łatwej do zrobienia. Połączenie jabłek, żurawiny i sera pleśniowego w farszu nadało im wyjątkowy smak.

Składniki:

Roladki drobiowe z jabłkiem i serem pleśniowym

 

  • filet z kurczaka – 4 szt.
  • jabłko – 1 szt.
  • ser z niebieską pleśnią – 200 g
  • żurawina suszona – 1/2 szk.
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
  • natka pietruszki – 1/2 pęczka
  • szynka szwarcwaldzka w plastrach – 100 g
  • olej rzepakowy – do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe z jabłkiem i serem pleśniowym

ETAP 1:

Roladki drobiowe z jabłkiem i serem pleśniowym
Po środku każdego płata mięsa ułożyć plaster sera, kilka cząstek jabłka i posypać posiekaną żurawiną.

Filety opłukać, osuszyć, przeciąć na plastry i bardzo delikatnie rozbić przez folię spożywczą. Mięso delikatnie oprószyć solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. Ser pokroić na grube plastry, a żurawinę posiekać.

Po środku każdego płata mięsa ułożyć plaster sera, kilka cząstek jabłka i posypać posiekaną żurawiną.

ETAP 2:

Roladki drobiowe z jabłkiem i serem pleśniowym
Po środku każdego płata mięsa ułożyć plaster sera, kilka cząstek jabłka i posypać posiekaną żurawiną.

Mięso zwinąć w roladki i owinąć pastrami szynki.

ETAP 3:

Roladki drobiowe z jabłkiem i serem pleśniowym
Na patelni obsmażyć roladki ze wszystkich stron.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki ze wszystkich stron.

ETAP 4:

Roladki drobiowe z jabłkiem i serem pleśniowym
Zmniejszyć płomień i dusić na wolnym ogniu około 10 minut.

Następnie zmniejszyć płomień i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie roladki przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5-7 minut.