Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Roladki drobiowe z kaszą gryczaną i twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

roladki drobiowe w wersji dietetycznej - bez pieczenia, bez smażenia, z dodatkiem zdrowej kaszy i warzyw - pysznie!

Roladki drobiowe z kaszą gryczaną i twarogiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladki drobiowe z kaszą gryczaną i twarogiem

 

  • pierś z kurczaka
  • 100 gram twarogu półtłustego
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 0,5 cebuli
  • 1 liście białej kapusty
  • 0,5 marchewki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól czosnkowa
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe z kaszą gryczaną i twarogiem
Pierś z kurczaka dzielimy wzdłuż na pół na 4 filety, które dość cienko rozbijamy, a następnie nacieramy solą czosnkową i pieprzem ziołowym. Do miseczki przekładamy twaróg - rozcieramy go widelcem oraz dodajemy ugotowana do miękkości kaszę gryczaną jak również cebulkę, którą wcześniej kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprz - całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Farsz twarogowo - gryczany rozkładamy równomiernie na każdym kawałku mięsa, na to dajemy pokrojoną w drobną kostkę liście kapusty oraz startą marchewkę. Filet zwijamy w ścisłą roladkę, zawijamy dokładnie w folię spożywczą i wiążemy boki sznurkiem. Roladki wrzucamy na wrzącą wodę i na wolnym ogniu gotujemy 25-30 minut. Ugotowane roladki wyjmujemy z folii i podajemy do obiadu z ziemniakami i surówką.
Roladki drobiowe z kaszą gryczaną i twarogiem
Etap 1 twarog mieszamy z kasza i smazona cebulka
Roladki drobiowe z kaszą gryczaną i twarogiem
Etap 2 kasze ukladamy na miesie, dodajemy warzywa
Roladki drobiowe z kaszą gryczaną i twarogiem
Etap 3 roladki zwijamy i owijamy przeźroczysta folią