halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Roladki drobiowe z suszonymi morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Roladki drobiowe z suszonymi morelami panierowane w sezamie pyszna propozycja na smaczne mięso na obiad.

Roladki drobiowe z suszonymi morelami

Składniki:

Roladki drobiowe z suszonymi morelami

 

  • 4 filety z kurczaka
  • 12 sztuk suszonych moreli
  • 4 grube słupki wędzonego żółtego sera
  • 1 łyżka tartego chrzanu z słoiczka
  • 10 dag sezamu
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki do panierowania
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 100 ml oleju
  • 10 dag masła

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe z suszonymi morelami
Ser żółty pokroić na 4 grube słupki. Morele suszone zalać gorącą wodą, odstawić.

Gdy morele są miękkie osuszyć. Filety z kurczaka umyć, osuszyć.

Zbić lekko mięso. Oprószyć solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Następnie każdy filet posmarować chrzanem tartym. Na każdy filet położyć ser wędzony oraz po 3 morele (zależy od wielkości filetu z kurczaka). Zwinąć w roladki, spiąć jeśli zachodzi taka potrzeba.

Panierować w mące, roztrzepanym jajku oraz sezamie. Smażyć roladki na oleju zmieszanym z masłem z wszystkich stron.

(Po przekrojeniu na zdjęciu roladki nie trafiłam w morelę )

Tagi:

mięso danie