bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Roladki makowe w masie serowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smakowite ciasto z makowymi roladkami, przekładane serem, które pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje.

Roladki makowe w masie serowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki makowe w masie serowej

 

  • Ciasto kruche:
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 30 dkg margaryny
  • pół szklanki śmietany
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 80 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Mak do roladek:
  • 2 i 1/2 szklanki maku
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu
  • kilka kropel olejku migdałowego

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera białego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Roladki makowe w masie serowej
Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 5 części, 2 części rozwałkowujemy i dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.. Z pozostałych 3 części robimy roladki. Roladki makowe: mak zaparzamy i mielimy przez maszynkę,. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy mak i resztę składników a na koniec dajemy ubitą pianę z białek, mieszamy. 3 placki kruche rozwałkowujemy , rozsmarowujemy na nich mak i zwijamy roladki. Roladki układamy obok siebie na formie, lekko spłaszczamy formując jeden placek i pieczemy około 40-50 minut w temp. 180 stopni. Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę, w garnku mieszamy ser, cukier, cukier waniliowy i żółtka i smażymy około 10 minut, budyń rozpuszczamy w mleku dodajemy do masy i smażymy aż ser będzie gęsty.Ciepłą masą smarujemy jeden placek kruchy, na ser dajemy placek z roladkami, smarujemy pozostałym serem i przekładamy drugim plackiem kruchy. Polewamy polewą.
Roladki makowe w masie serowej
3 placki kruche rozwałkowujemy i smarujemy na nich mak.
Roladki makowe w masie serowej
Robimy 3 roladki i układamy obok siebie na formie formując placek.
Roladki makowe w masie serowej
Gotujemy ser i ciepłą masą serową przekładamy placki.
Roladki makowe w masie serowej
Ciepłą masą smarujemy jeden placek kruchy, na ser dajemy placek z roladkami, smarujemy pozostałym serem i przekładamy drugim plackiem kruchy.