SUPERPRZEPIS

Roladki na parze z dynią

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Roladki na parze z dynią Więcej zdjęć (4)

Bardzo smaczne, zdrowe, lekkie, jesienne roladki - polecam na obiad

Składniki:

Roladki na parze z dynią

 

  • 3 piersi z kurczaka (około 500g),
  • 120 g obranej dyni,
  • 1/2 łyżeczka szałwii,
  • 3 łyżeczki serka śmietankowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • do podania ziemniaki z wody

Sposób przygotowania:

Roladki na parze z dynią
Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy ją z szałwią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso rozbijamy an cienkie plastry, należy to robi ostrożnie, najlepiej przez folię, bo pierś z kurczaka jest bardzo delikatna. Następnie oprószamy je z jednej strony solą i pieprzem. Drugą stronę smarujemy serkiem i wykładamy równomiernie 1/3 farszu dyniowego, rozsmarowujemy i zwijamy roladki. Roladki gotujemy na parze około 35-45 minut, aż będą miękkie. Ja posłużyłam się sitkiem, które umieściłam nad gotującą się wodą w garnku. Woda powinna tylko delikatnie bulgotać (ustawiamy mały ogień). Po ugotowaniu roladki na chwilkę odstawiamy i kroimy na pół. Smacznego ;)
Roladki na parze z dynią
Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy ją z szałwią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Roladki na parze z dynią
Mięso rozbijamy an cienkie plastry, należy to robi ostrożnie, najlepiej przez folię, bo pierś z kurczaka jest bardzo delikatna.
Roladki na parze z dynią
Drugą stronę smarujemy serkiem i wykładamy równomiernie 1/3 farszu dyniowego, rozsmarowujemy i zwijamy roladki