Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Roladki naleśnikowe ala gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne naleśnikowe gołąbki z mięsno - ryżowym farszem.

Roladki naleśnikowe ala gołąbki

Składniki:

Roladki naleśnikowe ala gołąbki

 

  • Naleśniki :

 

  • mąka - 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 2 szt
  • olej - 3 łyżki

 

 

 

  • Farsz:

 

  • mięso mielone - ok. 300 g
  • jajko - 1 szt
  • sól , pieprz - do smaku
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • ryż - 1 woreczek

 

 

  • Sos :

 

  • pomidory koktajlowe - 200 g
  • oregano suszone - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz - do smaku
  • śmietana 18% słodka - 50 ml

 

Sposób przygotowania:

Roladki naleśnikowe ala gołąbki
Naleśniki : Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Smażymy duże , grubsze naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.Farsz : Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mięso doprawiamy do smaku solą , pieprzem , posiekanym czosnkiem i podsmażoną na złoto cebulką. Dodajemy ugotowany ryż i rozbełtane jajko. Dokładnie razem mieszamy.Sos: Pomidory wraz z zalewą dusimy na patelni ( do momentu aż się rozpadną ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i oregano. Dodajemy śmietanę i gotujemy ok. 5 minut ciągle mieszając.Całośc: Naleśniki po całości smarujemy mięsnym farszem. Zakładamy boki do środka i zwijamy w roladki. Układamy obok siebie w foremce ( polecam silikonową keksówkę! ) Polewamy dośc gęsto przygotowanym sosem. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. Zajadamy gorące!