edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Roladki schabowe gotowane w folii

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatne roladki z papryką, cukinią i cebulką, z posmakiem suszonych pomidorów, gotowane w folii spożywczej

Roladki schabowe gotowane w folii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki schabowe gotowane w folii

 

  • 8 kotletów ze schabu środkowego
  • sól zmiękczająca mięso
  • pieprz
  • przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
  • 1/2 młodej cukinii – około 10 dag
  • kawałek cebuli
  • 1/3 czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe gotowane w folii
Kotlety opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem i cienko rozklepałam tłuczkiem, ale tak, żeby nie narobić dziur. Z obu stron oprószyłam solą zmiękczającą i pieprzem, a następnie tylko z jednej strony przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Paprykę i cukinię opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w słupki krótsze niż szerokość kotletów. Cebulę obrałam i odkroiłam z niej kilka grubszych piórek. Na każdym kawałku mięsa ułożyłam po kilka słupków cukinii i papryki oraz po kawałku cebuli. Roladki bardzo mocno zwinęłam. Każdą roladkę ściśle zawinęłam w kawałek folii kanapkowej, której końce skręciłam i zawiązałam w supeł – tak jak na zdjęciu (pomijając środkową roladkę). Gotowe „pakunki” odłożyłam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie włożyłam je na wrzącą wodę i gotowałam na wolnym ogniu około 40-45 minut. Następnie wyłożyłam do głębokiego talerza i delikatnie, żeby się nie poparzyć porozcinałam folię. Roladki wyjęłam z folii, a powstały w niej podczas pieczenia sos zlałam do talerza. Można go zagęścić i ewentualnie doprawić, i wykorzystać do polania roladek.
Roladki schabowe gotowane w folii
Na kotletach ułożyłam przygotowane warzywa.
Roladki schabowe gotowane w folii
Każdą roladkę bardzo mocno zwinęłam.....
Roladki schabowe gotowane w folii
Każdą roladkę ściśle zawinęłam w kawałek folii kanapkowej.
Roladki schabowe gotowane w folii
Końcówki folii skręciłam i związałam w supeł.