pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Roladki schabowe prawdziwkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Roladki z farszem grzybowym w sosie z suszonych prawdziwków

Roladki schabowe prawdziwkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki schabowe prawdziwkowe

 

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe prawdziwkowe
Grzyby suszone zalewamy letnią wodą. Moczymy parę godzin. Plastry schabu grubości około 1,5 cm cienko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą oraz papryką ostrą. Na każdy plaster kładziemy plasterek boczku, ząbek czosnku oraz kawałek marynowanego grzyba. Roladkę starannie zwijamy i dodatkowo obwiązujemy nitką. Tak przygotowane roladki taczamy w mące. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i na dużym ogniu rumienimy. Dodajemy również namoczone i pokrojone grzybki. Chwilę smażymy wspólnie i całość zalewamy wodą w której moczyły się grzyby. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz kolorowy. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.
Roladki schabowe prawdziwkowe
Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie
Roladki schabowe prawdziwkowe
Na rozbite i przyprawione plastry schabu układamy boczek, grzybka marynowanego oraz czosnek
Roladki schabowe prawdziwkowe
Obtaczane w mące rumienimy na dużym ogniu
Roladki schabowe prawdziwkowe
Podlewamy wodą z moczonych grzybów, przyprawiamy i dusimy do miękkości

Tagi:

schab