SUPERPRZEPIS

Roladki schabowe w sosie koperkowym

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Roladki schabowe w sosie koperkowym Więcej zdjęć (4)

Roladki te mają mocno czosnkowy posmak.

Składniki:

Roladki schabowe w sosie koperkowym

 

  • 4 plastry schabu
  • 1 cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • przyprawa typu kucharek
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe w sosie koperkowym
Schab umyć, osuszyć, mocno rozbić. Oprószyć kucharkiem i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pióra, czosnek w plastry. Z brzegu każdego kawałka mięsa ułożyć trochę cebuli i 2 ząbki czosnku. Zwinąć roladki, spiąć wykałaczką. Podsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podlać zimną wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięsko będzie miękkie mąkę wymieszać z 1/3 szklanki zimnej wody, wlać do sosu. Koperek umyć, posiekać, dodać do sosu. Pogotować kilka chwil razem, doprawić kucharkiem i pieprzem.
Roladki schabowe w sosie koperkowym
Na każdym kawałku mięsa układamy po trochu cebuli i czosnku.
Roladki schabowe w sosie koperkowym
Zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami, obsmażamy na tłuszczu.
Roladki schabowe w sosie koperkowym
Sos zagęszczamy mąką, dodajemy koperek, doprawiamy.