Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Roladki schabowe z farszem pikantnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Trochę inna wersja roladek. Tym razem farsz jest o zdecydowanie cebulowym smaku i jest rozdrobniony .

Roladki schabowe z farszem pikantnym

Składniki:

Roladki schabowe z farszem pikantnym

 

  • 2 duże kotlety schabowe
  • 1 duża cebula
  • 2 korniszony
  • 2 suszone grzyby- namoczone
  • miąższ z kromki razowego chleba
  • 2 plasterki wędzonki
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego ( lub maggi )
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki + odrobina do zagęszczenia sosu.
  • 1 ½ szklanki wody
  • ½ kostki mięsnej Winiary
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

 

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z farszem pikantnym
Schab roztłuc tłuczkiem do mięsa na cienkie płaty. Pokroić bardzo drobno cebulę , grzyby i wędzonkę .Zmieszać dodając łyżkę oleju , sól i pieprz do smaku .Kotlety posmarować resztą oleju i sosem sojowym .Posolić i popieprzyć . Rozłożyć farsz . Zwinąć roladki i związać nitkami . Obtoczyć w mące . Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim roladki .Przełożyć do małego rondelka .Na patelnie wlać wodę i zagotować , zalać roladki. Dołożyć ziele angielskie i liść laurowy, kostkę mięsną . Dusić na małym gazie 30 minut .Wyjąć roladki na deseczkę i usunąć nitki . Sos doprawić do smaku . Wlać śmietankę – zagęścić sos odrobiną mąki jeśli trzeba . Podawać z kaszą gryczaną na sypko.