Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Roladki schabowe z grzybami i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W tym roku grzybów mamy pod dostatkiem. Wart wykorzystać je jako nadzienie do roladek schabowych, które przemienią tradycyjnego kotleta schabowego w niepowtarzalne danie :)

Roladki schabowe z grzybami i warzywami

Składniki:

Roladki schabowe z grzybami i warzywami

 

  • 4 kotlety schabowe
  • Miseczka dowolnych grzybów ( u mnie ważyły około 400 gram i były to kozaki)
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • Jajko
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z grzybami i warzywami
Grzyby kroimy w kostkę i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy. Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Podsmażamy aż cebula i marchewka nam zmiękną. Do miękkich warzyw dodajemy obgotowane grzyby, smażymy około 15 minut całość farsz solimy i pieprzymy do smaku. Kotlety mocno rozbijamy, każdy lekko solimy i pieprzymy. Na środek każdego kotleta nakładamy łyżkę farszu i zwijamy kotleta w roladkę. Każdą roladkę dla bezpieczeństwa może spiąć wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w mące, rozmąconym jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym po około 4 minuty z każdej strony lub do ładnego zarumienienia się roladek. Roladki podajemy z ziemniakami lub na puree ziemniaczano –marchewkowym.