SUPERPRZEPIS

Roladki schabowe z grzybami

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Roladki schabowe z grzybami Więcej zdjęć (5)

Nie ma lepszego pomysłu na obiad niż potrawa ze świeżymi, leśnymi grzybami. Danie jest sycące. Grzyby sprawiają, że wręcz pachnie lasem, a całości dopełnia kremowy sos śmietanowy.

Składniki:

Roladki schabowe z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z grzybami
Schab rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószamy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Grzyby płuczemy, większe kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy je i siekamy w kostkę. Cebulę kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy ją do grzybów, dodajemy również ser i natkę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Przygotowany farsz wykładamy na mięso i zwijamy ciasno roladki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim roladki. Roladki zapiekamy około 40-50 minut w 180 stopniach. Jeśli zaczną się spiekać należy je przykryć folią. 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy sos. Bulion zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku. Roladki podajemy polane sosem. Świetnie pasują do nich ziemniaki z wody. Życzę smacznego :) 
Roladki schabowe z grzybami
Po ugotowaniu odcedzamy je i siekamy w kostkę.
Roladki schabowe z grzybami
Dodajemy ją do grzybów, dodajemy również ser i natkę
Roladki schabowe z grzybami
Przygotowany farsz wykładamy na mięso i zwijamy ciasno roladki.
Roladki schabowe z grzybami
Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, sos chwilkę gotujemy