czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Roladki schabowe z kasza gryczaną i białym serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pyszne, bardzo zdrowe roladki, idealne na niedzielny obiad. Najlepiej podawać je z dodatkiem kaszy gryczanej.

Roladki schabowe z kasza gryczaną i białym serem

Składniki:

Roladki schabowe z kasza gryczaną i białym serem

 

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z kasza gryczaną i białym serem

ETAP 1:

Roladki schabowe z kasza gryczaną i białym serem
Cebulę podsmażyć, dodać grzyby, biały ser

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek mięsa cienko rozbić i oprószyć z obu stron solą i pieprzem.

Grzyby namaczać w wodzie przez około 2 godziny. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, gotować około 15 minut. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju.

Dodać grzyby oraz kaszę gryczaną, dusić około 15 minut na małym ogniu. Następnie dodać pokruszony biały ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i oregano.

Nakładać po łyżce farszu na rozbite płaty mięsa. Zrolować tworząc roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na odrobinie oleju, następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić około 40 minut, do miękkości. W razie potrzeby wodę uzupełnić.

Jeśli pozostało nam trochę farszu to dodać go do wytworzonego sosu. Mąkę rozpuścić w odrobinie wody, dodać do wytworzonego sosu, stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje.

Podawać najlepiej z ugotowaną kaszą gryczaną.