Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Roladki schabowe z maślakami i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Roladki schabowe z niecodziennym farszem na bazie ryżu, maślaków i marchewki. Na pewno zaskoczą domowników.

Roladki schabowe z maślakami i ryżem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Roladki schabowe z maślakami i ryżem

 

  • 8 plastrów schabu
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 1 średnia marchew
  • 200 g maślaków (nie obgotowanych)
  • 2 łyżki masła klarowanego (do smażenia)
  • 2 łyżki masła zwykłego
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z maślakami i ryżem

Przygotowanie farszu

Roladki schabowe z maślakami i ryżem
Farsz do roladek schabowych w trakcie smażenia

Na patelni roztopić masło klarowane. Wrzucić oczyszczone, pokrojone w kostkę grzyby. Smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając (aż z grzybów odparuje woda).

Dodać marchew startą na tarce o grubych oczkach oraz ryż. Dodać curry, paprykę ostrą, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, podsmażyć jeszcze chwilę, ostudzić.

Rozbijanie plastrów schabu

Roladki schabowe z maślakami i ryżem
Rozbijanie schabu przez folię na cienkie plasterki

Schab cienko rozbić przez folię, z każdej strony natrzeć pieprzem i solą.

Faszerowanie roladek

Roladki schabowe z maślakami i ryżem
Nakładanie na plastry schabu farszu z ryżu i grzybów

Na każdy schab ułożyć obfitą ilość farszu, tak żeby pokrył cały plaster.

Roladki przed upieczeniem

Roladki schabowe z maślakami i ryżem
Złożone roladki gotowe do upieczenia

Zawinąć roladki. Układać w naczyniu żaroodpornym. Na roladki układać po kawałku masła.

Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.