Stenka

Stenka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Roladki schabowe z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Roladki schabowe z nadzieniem ze świeżego szpinaku i sera feta. Można je spiąć wykałaczką, ale nie jest to konieczne.

Roladki schabowe z nadzieniem

Składniki:

Roladki schabowe z nadzieniem

 

panierka

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z nadzieniem

Przygotowanie nadzienia szpinakowego

Roladki schabowe z nadzieniem
Szpinak ugotowany, podsmażony i wymieszany z serem feta

Szpinak przebrać, oberwać ogonki i opłukać. Krótko obgotować i osaczyć na sicie. Czosnek obrać i drobno pokroić. Obsmażyć szpinak z dodatkiem czosnku na maśle, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony ser feta i wymieszać

Przygotowanie roladek

Roladki schabowe z nadzieniem
Roladki schabowe przygotowane do smażenia

Płaty schabowe rozbić. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem. Na każdy płat nałożyć przgotowane nadzienie i zwinąć

Panierowanie i smażenie

Jajka rozbić , rozbełtać widelcem, dodać łyżkę mleka oraz sól i pieprz do smaku.
Nasypać na jeden talerz mąkę, a na drugi bułkę tartą. Obtoczyć roladki w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażyć na rumiano z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć roladki do rondla, dodać na wierzch masło, przykryć pokrywką i poddusić na wolnym ogniu kilka minut