SUPERPRZEPIS

Roladki schabowe z pokrzywą

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Roladki schabowe z pokrzywą

Połączenie pokrzywy z mięsem okazało się być pyszne. W ten sposób zwykły schabowy zyskał nowy wygląd, smak oraz wartość odżywczą! Spróbujcie!

Składniki:

Roladki schabowe z pokrzywą

Składniki na 4 duże sztuki:

  • 0,5 kg schabu bez kości,
  • 4 plasterki sera żółtego,
  • litrowy pojemnik liści pokrzywy (najlepsze są górne, młode liście),
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • olej do smażenia,
  • mąka, jajka, bułka tarta do panierki,
  • rukola do dekoracji,
  • pomidor do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z pokrzywą

Etap 1

Roladki schabowe z pokrzywą
Mięso porcjujemy na 4 części

Schab dzielimy na 4 porcje.

ETAP 2

Roladki schabowe z pokrzywą
Mięso robijamy na cienkie płaty i przyprawiamy do smaku

Każdy kawałek cienko rozbijamy. Oprószamy z dwóch stron świeżo mieloną solą i pieprzem. Odstawiamy na bok i przygotowujemy nadzienie.

ETAP 3

Roladki schabowe z pokrzywą
liście pokrzywy zalewamy gorącą wodą.

Liście pokrzywy dokładnie myjemy. Między czasie zagotowujemy w czajniku wodę. Umyte liście pokrzywy zalewamy gotująca wodą i pozostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie liście odsączamy z wody.

ETAP 4

Roladki schabowe z pokrzywą
na przygotowane płaty wykładamy składniki nadzienia

Na każdym przygotowanym plastrze mięsa nakładamy plasterek sera. Na serze układamy warstwę liści pokrzywy.

Etap 5

Roladki schabowe z pokrzywą
po nałożeniu nadzienia zwijamy zgrabne roladki

Brzegi mięsa zawijamy do środka i zwijamy roladki. Tak przygotowane roladki panierujemy. Kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Usmażone wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°) i zapiekamy ok 15 minut pod przykryciem, by mieć pewność, że mięsko w środku nie będzie surowe. Gotowe roladki układamy na rukoli, dekorujemy pomidorem i podajemy.