Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Roladki schabowe z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Roladki ze schabu z sosem cukiniowo-pomidorowym.

Roladki schabowe z sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki schabowe z sosem

 

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • serek topiony wędzony - wg uznania
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 biała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta chili
  • 30 dkg cukinii
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka oregano

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z sosem
Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem. Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na nich plasterki boczku, pokrojony na kawałki ser i pokrojoną na kawałki czerwoną cebulę. Zwinąć ścisłe roladki, zabezpieczyć je wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na nim roladki i posypać je przyprawą do wieprzowiny. Roladki usmażyć na rumiano z każdej strony. Białą cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Wrzucić je na patelnię po smażeniu mięsa i usmażyć. Cukinię obrać i pokroić w kostkę (małą z pestkami, większą bez pestek). Dodać ją razem z przyprawami do cebuli. Wymieszać i smażyć razem tak długo, aż cukinia zmięknie. Do cukinii dodać pomidory razem z zalewą. Wymieszać i smażyć dalej razem. Jak sos wyraźnie zgęstnieje, jest już gotowy. Roladki podawać razem z sosem z dodatkiem np. ugotowanego ryżu.
Roladki schabowe z sosem
Plastry schabu rozbite tłuczkiem i oprószone solą i pieprzem.
Roladki schabowe z sosem
Nadziane roladki zrumienione na rozgrzanym oleju.
Roladki schabowe z sosem
Obrana i pokrojona cukinia dodana do usmażonej cebuli.
Roladki schabowe z sosem
Pomidory wlane razem z zalewą do usmażonej cukinii.