SUPERPRZEPIS

Roladki wieprzowe w sosie winogronowym

  • Bahus
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Roladki wieprzowe w sosie winogronowym Więcej zdjęć (3)

Danie to zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki:

Roladki wieprzowe w sosie winogronowym

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki wieprzowe w sosie winogronowym
Plastry schabu rozbić, uważając aby w rozbitym mięsie nie było dziur. Posolić, popieprzyć. Na każdy plaster mięsa położyć łyżkę pietruszki i plaster wędzonej szynki. Mięso mielone wymieszać z jajkiem. Posolić i popieprzyć. Podzielić na 10 równych części. Na środku każdego plastra pokrytego uprzednio pietruszką i szynką położyć jedną część mielonego. Zwinąć roladki. Obwiązać nitką bawełnianą. W rondlu rozgrzać olej. Podsmażyć na nim roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. Wlać wino i ok 100 ml wody. Całość dusić pod przykryciem ok 30 min. (w miarę ubywania płynu podlewać niewielką ilością wody). W tym czasie umyć winogrona. Każdą kulkę przekroić na połowę i usunąć pestki. Gdy roladki miękkie wyjąć je z sosu pozbawić nitek i odłożyć w ciepłe miejsce. Do sosu wrzucić winogrona, zalać śmietaną rozprowadzoną łyżką mąki. Gotować ok 3 min. Częścią sosu polać roladki, resztę podać w sosjerce. Podawać z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.
Roladki wieprzowe w sosie winogronowym
Roladli surowe gotowe do pieczenia. Dobrze jak przed dalszą obróbką
Roladki wieprzowe w sosie winogronowym
Dobrze jak przed dalszą obróbką poleżą w lodówce min 1 godz.