MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Roladki wieprzowe z sosem żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Roladki wieprzowe nadziane boczkiem, podane na słodkim sosie żurawinowym, z dodatkiem pomarańczy...

Roladki wieprzowe z sosem żurawinowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki wieprzowe z sosem żurawinowym

 

  • 400g schabu wieprzowego - 3 plastry
  • boczek 3-4 plastry na roladkę
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżeczki żurawiny do mięs ze słoika
  • 100ml soku pomarańczowego
  • sól, pieprz
  • cząber
  • czosnek
  • olej rzepakowy/oliwa

Sposób przygotowania:

Roladki wieprzowe z sosem żurawinowym
Schab ubijamy, przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Boczek smażymy na odrobinie oleju, następnie układamy na schabie. Zawijamy w roladkę, nacieramy czosnkiem i cząbrem. Owijamy folią aluminiową i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Dusimy na oleju aż zmięknie. Następnie dodajemy suszoną żurawinę i tą ze słoika, przyprawiamy solą i pieprzem - mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy sok pomarańczowy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Roladkę kroimy w plastry, i układamy na sosie. Smacznego!
Roladki wieprzowe z sosem żurawinowym
Posiekaną cebulę i suszoną żurawinę wrzucamy na patelnię
Roladki wieprzowe z sosem żurawinowym
Cebulę dusimy aż zmięknie następnie dodajemy sok pomarańczowy

Tagi:

schab roladki