Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Roladki wołowe z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Roladki z takim nadzieniem można robić z mięsa wieprzowego lub z filetów z kurczaka lub indyka.

Roladki wołowe z warzywami

Składniki:

Roladki wołowe z warzywami

 

  • 1 kg mięsa wołowego pieczeniowego
  • 1 bułka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl zielonego groszku
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 1 kostka rosołowa

 

Sposób przygotowania:

Roladki wołowe z warzywami
Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, pokroić na porcje, zbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem. Do miseczki wbić jajko, roztrzepać widelcem, dodać soli i pieprzu, włożyć pokrojoną w kostkę bułkę i wymieszać. Każdy płat mięsa posmarować musztardą, układać po kilka groszków, kawałeczków bułki, kilka kostek marchewki, pokrojonego boczku, pieczarek, posiekanej cebuli, oprószyć solą i pieprzem, zwinąć w rulon. Spiąć wykałaczkami, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym smalcu. Usmażone przełożyć do rondla, podlać szklanką wody, dodać kostkę rosołową i dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z sosem, kopytkami i surówką.