Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3140]

Roladki wołowe z warzywami i mielonym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Roladki z mięsa wołowego z dodatkiem warzyw, wędzonego boczku i mięsa mielonego są rewelacyjne. Polecam.

Roladki wołowe z warzywami i mielonym mięsem Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Roladki wołowe z warzywami i mielonym mięsem

 

  • 1 kg pieczeni wołowej
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 10-15 dag dyni Hokkaido
  • sól
  • pieprz
  • 2 ogórki kiszone
  • 5-7 dag wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 6-7 łyżeczek musztardy
  • mąka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Roladki wołowe z warzywami i mielonym mięsem
Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą, przyprawą do mięsa mielonego, odrobiną soli i pieprzu. Mięso wołowe umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w poprzek włókien, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem.

Każdy kawałek mięsa wołowego posmarować warstwą mięsa mielonego, posypać startą na tarce dynią i posiekanym szczypiorkiem. W poprzek ułożyć słupek papryki, ogórka kiszonego i wędzonego boczku. Warzywa i boczek posmarować musztardą. Mięso zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami lub zawinąć nitką kuchenną.

Obtoczyć w mące, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, zrumienić, ostudzić.

Następnie z roladek usunąć nici, podlać odrobiną wody z rozpuszczoną kostką rosołową, dodać angielskie ziele i liść laurowy. Przykryć i dusić do miękkości.

Powstały sos wymieszać z łyżką śmietany, przyprawić do smaku pieprzem i solą, przecedzić przez sito. 
Roladki wołowe z warzywami i mielonym mięsem
Umyte, osuszone mięso pokroić w poprzek włókien.
Roladki wołowe z warzywami i mielonym mięsem
Zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty.
Roladki wołowe z warzywami i mielonym mięsem
Posmarować warstwą mięsa mielonego i posypać startą na tarce dynią.
Roladki wołowe z warzywami i mielonym mięsem
Posypać szczypiorkiem, ułożyć boczek i warzywa, posmarować musztardą.
Roladki wołowe z warzywami i mielonym mięsem
Mięso dokładnie zwinąć w roladki.
Roladki wołowe z warzywami i mielonym mięsem
Zawinąć nitką kuchenną, obtoczyć w mące i zrumienić.
Roladki wołowe z warzywami i mielonym mięsem
Z rumianych roladek usunąć nici, podlać wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości.