Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Roladki z bakłażana z fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Roladki z bakłażana z serem feta podane w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżego oregano i koperku są aromatyczne, bardzo smaczne i sycące.

Roladki z bakłażana z fetą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Roladki z bakłażana z fetą

 

Sposób przygotowania:

Roladki z bakłażana z fetą
Bakłażan umyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i po 15 minutach opłukać, osuszyć. Ser feta rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i zmiażdżony czosnek, wymieszać.

Na plastry bakłażana włożyć porcję sera, zawinąć, spiąć wykałaczkami. Oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.

Na rozgrzanej oliwie rumienić z obu stron na złoty kolor.

Sos pomidorowy. Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać przecier pomidorowy i dusić około 10 minut.

Pod koniec wsypać posiekane oregano i koperek, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem z roladek usunąć wykałaczki. 
Roladki z bakłażana z fetą
Plastry bakłażana posolić, po 15 minutach umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Roladki z bakłażana z fetą
Ułożyć porcję sera wymieszanego ze śmietaną i czosnkiem.
Roladki z bakłażana z fetą
W plastry bakłażana zawinąć ser i spiąć wykałaczkami.
Roladki z bakłażana z fetą
Roladki oprószyć mąką i zanurzyć w roztrzepanym jajku.
Roladki z bakłażana z fetą
Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej oliwie.

Tagi:

bakłażan