SUPERPRZEPIS

Roladki z bakłażanem, kaszą kuskus i pesto

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Roladki z bakłażanem, kaszą kuskus i pesto Więcej zdjęć (2)

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą kuskus oraz czerwoną i żółtą papryką, aromatyzowane pesto z bazylii. Szybka i elegancka przystawka na specjalne okazje.

Składniki:

Roladki z bakłażanem, kaszą kuskus i pesto

 

Sposób przygotowania:

Roladki z bakłażanem, kaszą kuskus i pesto
 

Przygotowanie kaszy kuskus

Roladki z bakłażanem, kaszą kuskus i pesto
Kaszę kuskus zalewamy wrzącym wywarem warzywnym, ok. 1 cm nad powierzchnią kaszy.

Kaszę kuskus mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, zalewamy wrzącym wywarem warzywnym. Kaszę przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.


W międzyczasie paprykę żółtą i czerwoną kroimy w drobną kosteczkę.


Przygotowaną kaszę kuskus mieszamy z papryką, wyciśniętym ząbkiem czosnku i drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie roladek z bakłażana

Roladki z bakłażanem, kaszą kuskus i pesto
Roladki ścisle zwijamy i spinamy wykałaczkami.

Bakłażana oczyszczamy i kroimy wzdłuż w plastry.


Każdy plaster bakłażana smarujemy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana grillujemy z każdej strony.


Zgrillowane plastry bakłażana smarujemy pesto z bazylii, nakładamy kaszę i zwijamy w roladki.


Roladki z bakłażana podajemy skropione oliwą z oliwek, z pesto i posypane natką pietruszki.

Przygotowanie roladek do podania

Roladki z bakłażanem, kaszą kuskus i pesto

Roladki z bakłażana podajemy skropione oliwą z oliwek, dekorujemy pesto i natką pietruszki.