Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Roladki z dorsza w wywarze warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo lekkie danie i bardzo zdrowe

Roladki z dorsza w wywarze warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z dorsza w wywarze warzywnym

 

  • 3 filety z dorsza
  • 1 pęczek koperku
  • 2 listki laurowe
  • 1 młody seler wraz z nacią
  • 1 mała cebula
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 marchewki
  • kawałek pora ok 10 cm
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1 pomidor

Sposób przygotowania:

Roladki z dorsza w wywarze warzywnym
Filety z dorsza dokładnie sprawić z ewentualnych ości i przeciąć wzdłuż. Z natki pietruszki oderwać kilka listków, resztę wraz z pozostałymi składnikami oczyścić i włożyć do garnka (pomidora zostawiamy). Całość zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy pieprz, listki laurowe i gotujemy wywar na małym ogniu. Pomidora parzymy, zdejmujemy skórkę i kroimy na cząstki. Każdy płat ryby przyprawiamy pieprzem cytrynowym, lekko skrapiamy cytryną i solimy. Układamy na filetach po cząstce pomidora i zwijamy w roladkę, na końcu spinając patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Kiedy bulion warzywny jest już gotowy, wyjmujemy z niego całą zieleninę i marchew i do wrzącego wkładamy roladki. Gotujemy ok 5-7 min. Odłożoną natkę pietruszki siekamy drobno i dodajemy na końcu do bulionu.
Roladki z dorsza w wywarze warzywnym
filety dokładnie oczyszczamy z ewentualnych ości i kroimy wzdłuż
Roladki z dorsza w wywarze warzywnym
Z całej zieleniny i listków laurowych gotujemy bulion
Roladki z dorsza w wywarze warzywnym
Na każdy kawałek kładziemy cząstkę pomidora, zwijamy w roladkę i spinamy patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką
Roladki z dorsza w wywarze warzywnym
Roladki gotujemy w bulionie ok 5-7 minut

Tagi:

dorsz