Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Roladki z fetą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prażone orzechy i słona feta są świetnym wypełnieniem dla delikatnej piersi z kurczaka.

Roladki z fetą i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z fetą i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Roladki z fetą i orzechami
Umyte i obrane piersi rozbijamy na cienkie płaty, obficie posypujemy czarnym pieprzem. Orzechy rozbijamy i prażymy w gorącym piekarniku (220) około 10 min, aż się zarumienią. Gdy przestygną kroimy je na drobno nożem i obficie posypujemy nimi każdy płat mięsa. Fetę kroimy na słupki, takiej wielkości aby swobodnie je zawinąć mięsem. Układamy na płacie i zwijamy roladkę. Jajka roztrzepujemy z solą i odrobiną pieprzu. Panierujemy kolejno roladki w jajku i bułce, a następnie wolno smażymy na rumiano.
Roladki z fetą i orzechami
Oczyszczone filety rozbijamy na cienkie płaty.
Roladki z fetą i orzechami
Każdy kawałek obficie posypujemy orzechami.
Roladki z fetą i orzechami
Na orzechy kładziemy słupek fety i składamy brzegi do środka.
Roladki z fetą i orzechami
Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i 2 min smażymy dość ostro, a później zmniejszamy palnik.