SUPERPRZEPIS

Roladki z grillowanym bakłażanem

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Roladki z grillowanym bakłażanem Więcej zdjęć (5)

Letni obiad w bardzo aromatycznym, czyli roladki schabowe z bakłażanem w ziołowo-pieczarkowym sosie.

Składniki:

Roladki z grillowanym bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Roladki z grillowanym bakłażanem
Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Solimy je z obu stron i odstawiamy na 15 minut, a później osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie skrapiamy go sokiem z cytryny i oliwą, oprószamy pieprzem. Grillujemy go z obu stron na patelni grillowej. Należy pamiętać, żeby nie dawać zbyt dużo jakiegokolwiek tłuszczu, bo bakłażan mocno go chłonie. Schab rozbijamy na cienkie kotlety, solimy i pieprzymy z obu stron. Następnie z jednej strony oprószamy go słodką papryką i ziołami prowansalskimi, układamy po 1-2 plastry grillowanego bakłażana i zwijamy roladki. Roladki smażymy na rumiano na oleju na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła, roladki wtedy nabiorą ładnego, złotego koloru. Pieczarki kroimy w półplasterki (mniejsze w plasterki). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki i smażymy je na złoty kolor. Gdy pieczarki będą prawie gotowe dodajemy bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Do pieczarek dodajemy śmietanę i całość jeszcze chwilkę smażymy na wolnym ogniu. Roladki podałam z młodymi ziemniakami na sosie pieczarkowym udekorowane świeżą bazylią. Życzę smacznego :)
Roladki z grillowanym bakłażanem
Schab rozbijamy na cienkie kotlety, solimy i pieprzymy z obu stron.
Roladki z grillowanym bakłażanem
Następnie skrapiamy go sokiem z cytryny i oliwą, oprószamy pieprzem.
Roladki z grillowanym bakłażanem
Następnie z jednej strony oprószamy go słodką papryką i ziołami prowansalskimi, układamy po 1-2 plastry grillowanego bakłażana i zwijamy roladki.
Roladki z grillowanym bakłażanem
Do pieczarek dodajemy śmietanę i całość jeszcze chwilkę smażymy na wolnym ogniu.