Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Roladki z jajkami i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Trochę więcej roboty niż z kotletami ale warto.

Roladki z jajkami i szpinakiem

Składniki:

Roladki z jajkami i szpinakiem

 

  • 2 duże kotlety ze schabu bez kości
  • 1 jajko na twardo
  • 2 płaskie łyżki szpinaku
  • 1 łyżka pokrojonego kopru
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 szklanka wody
  • maggi
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Roladki z jajkami i szpinakiem
Kotlety rozbić tłuczkiem do mięsa jak najmocniej ( uważając przy tym by nie uszkodzić całości mięsa ) .Szpinak podsmażyć na łyżeczce masła , wymieszać z koprem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajko rozgnieść widelcem na miazgę – lekko posolić. Mięso posolić , popieprzyć .Na każdy płat mięsa położyć warstwę masy jajecznej, na to szpinak. Zwinąć roladki .Związać nicią do pieczenia mięs .Obsmażyć na rumiano na reszcie masła i oleju. Wlać wodę i dusić na małym gazie ok. 30 minut tak by płyn odparował do połowy objętości. Wyjąć roladki i usunąć nici . Wlać śmietankę zmieszaną z mąką .Zagotować .Doprawić maggi. Podawać przekrojone na pół z ziemniakami puree , osobno podanym sosem i surówką .