misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Roladki z karkówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Pyszne, aromatyczne roladki z karkówki nadziane marchewką ogórkiem kiszonym i pieczarkami. Doskonałe na obiad dla całej rodziny.

Roladki z karkówki Więcej zdjęć (14)

Składniki:

Roladki z karkówki

 

Sposób przygotowania:

Roladki z karkówki
Marchew obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Tak samo kroimy kiszonego ogórka. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na plastry grubości słupków marchewki i ogórka. Każdy plasterek tniemy na paski grubości w/w warzyw. Natkę pietruszki dokładnie opłukujemy i osuszamy. Odrywamy grubsze łodyżki zostawiając te cienki zakończone listkami.

Plastry karkówki bardzo cienko rozbijamy. Przyprawiamy z obu stron świeżo mielonym pieprzem papryką słodką oraz solą morską. Na każdy rozbity plaster karkówki układamy po kawałki marchewki, ogórka oraz tyle paseczków pieczarek żeby były długości wcześniej ułożonych warzyw. Dodajemy natkę pietruszki i zwijamy zgrane roladki, które obwiązujemy nitką.

Tak przygotowane obsmażamy na złoto z każdej strony i przekładamy na talerz. To co zostało odcięte od marchewki oraz pieczarek kroimy drobniej i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso i przez chwilę smażymy. Dodajemy odłożone roladki, posypujemy mąką i obsmażamy, aż mąka straci swój surowy smak.

Cały czas mieszając wlewamy wodę. Doprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i zgęstnienie sosu.

Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Roladki z karkówki
Plastry karkówki dość cienko rozbijamy i przyprawiamy
Roladki z karkówki
Warzywa oraz pieczarki kroimy w słupki w miarę takiej samej wielkości i grubości
Roladki z karkówki
Na każdy plaster mięsa układamy po kawałki marchewki ogórka pieczarek i kilka listków pietruszki
Roladki z karkówki
Zwijamy zgrabne roladki uważając żeby nic nie wypadało
Roladki z karkówki
Każdą roladkę obwiązujemy nitką
Roladki z karkówki
Roladki układamy na dobrze rozgrzanej patelni i obsmażamy na rumiano
Roladki z karkówki
Obsmażone roladki przekładamy na talerz
Roladki z karkówki
Na patelni obsmażamy odcięte kawałki marchewki i pieczarek
Roladki z karkówki
Zawartość patelni posypujemy mąką i obsmażamy
Roladki z karkówki
Na patelnię wlewamy wodę
Roladki z karkówki
Całość doprawiamy do smaku
Roladki z karkówki
Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa i redukcji sosu
Roladki z karkówki
Podajemy z dowolnymi dodatkami