SUPERPRZEPIS

Roladki z kaszanką

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Roladki z kaszanką Więcej zdjęć (4)

Roladki smakują pysznie. Akurat byłam w posiadaniu dużej piersi z kurczaka, ale można do ich przygotowania użyć fileta z indyka.

Składniki:

Roladki z kaszanką

SKŁADNIKI:

  • 1 duży podwójny filet z kurczaka (ok 0,5 kg),
  • ok 200 gram kaszanki,
  • 1 cebula,
  • olej,
  • majeranek,
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 2 ogórki kiszone,

Sposób przygotowania:

Roladki z kaszanką

ETAP 1

Roladki z kaszanką
Kaszankę smażymy kilka minut

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażmy na oleju. Następnie dodajemy do niej kiszkę. Całość przysmażmy około 5 minut. Gotową kaszanką odstawiamy do przestygnięcia.

ETAP 2

Roladki z kaszanką
Przygotowane mięso przyprawiamy

Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowanego dzielimy na połowę. Każdą z części rozbijamy tak by powstał cienki płat mięsa. Gotowe mięso oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.

ETAP 3

Roladki z kaszanką
Na mięso nakładamy nadzienie

Na przygotowany pierwszy płat wykładamy warstwę kaszanki. Wzdłuż jednego z boków układamy pokrojonego w słupki ogórka.

ETAP 4

Roladki z kaszanką
Formujemy roladki zawijając mięso z nadzieniem

Brzegi mięsa zawijamy i zwijamy roladę. Uformowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego.

ETAP 5

Roladki z kaszanką
Mięso polewamy olejem,pieczemy

W ten sam sposób postępujemy z drugą połową mięsa. Gotowe rolady oprószamy majerankiem. Następnie polewamy delikatnie olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Rolady pieczemy około 40 minut (180°C), by mięso stało się miękkie. W trakcie pieczenia polewamy wierzch wytworzonym sokiem.