bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Roladki z marynowaną fetą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Marynowana feta jako nadzienie do roladki.

Roladki z marynowaną fetą

Składniki:

Roladki z marynowaną fetą

 

  • 1 podwójna pierś
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 kostki fety
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • 1/3 łyzeczki chili
  • oliwa z oliwek lub olej kujawski
  • czerwona marynowana papryka
  • węgierska pasta paprykowa
  • pasta z czosnku, soli, pieprzu i oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl pokruszonych płatków kukurydzianych zmieszanych z bułką tartą
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Roladki z marynowaną fetą
Fetę pokroić na małe kosteczki, dac na meiseczke, posypać drobno posiekanym czosnkiem,ziołami, chili, zalać oliwą i odstawić do lodówki na noc lub na min 2 h. Mozna uzyc wczesniej zamarynowanej fety.
Pasta: czosnek - kilka ząbków przecisnac przez praske, rozrobic z sola i wlac 1-2 łyzki oliwy z olwek. Wymieszac. Odstawic na noc do lódowki lub min 2 h.

Piersi podzielić, przekroic na płaty, rozbić, posypać pieprzem, posmarowac pastą z czosnku i pastą paprykowa z tubki.

Na każdym płacie piersi kładziemy 3-4 kostki fety lekko osączonej z oliwy, paski papryki marynowanej, zwijamy w roladę. Obtaczamy w jajku, następnie w płatkach kukurydzianych wymieszanych z bułką tartą. Smażymy na rumiano na gorącym oleju. Podajemy z sałatą grecka i kawałkami marynowanej fety. Pyszne. Córka zjadła 2.

Tagi:

jajko tarta jajka