anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Roladki z polędwicy wieprzowej z mozzarellą w śliwkowo -cynamonowo-miodowym sosie. Węgierki i cynamon świetnie pasują z polędwiczką.

Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym.

 

  • polędwica wieprzowa - 600 g
  • mozzarella - 100 g
  • szynka szwarcwaldzka - 150 g
  • majeranek - do smaku
  • oliwa – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka
  • świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
  • SOS ŚLIWKOWY:
  • śliwki węgierki /bez pestek/ – 400 g
  • miód – 1 łyżka
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • cynamon - 1/3 łyżeczki
  • pieprz cayenne – ¼ łyżeczki
  • mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym.
Polędwiczki wieprzowe pokrój na plastry grubości 2 cm i delikatnie rozbij je na cieńsze płaty. Mięso posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem i majerankiem. Mozzarellę pokrój w kostkę, na każdym płacie mięsa połóż jedną kostkę sera, zwiń w roladkę, a następnie zawiń z plaster szynki. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, włóż roladki. Obsmaż je z każdej strony, początkowo na ostrym ogniu, a później zmniejsz ogień i smaż około 15 minut, nie dłużej, bo będą twarde i niesmaczne. Roladki przełóż na talerz i zabezpiecz, aby nie wystygły. Tłuszcz powstały ze smażenia przylej do miseczki, nie będzie potrzebny do tej potrawy. Na patelnię włóż pokrojone śliwki i smaż przez moment. Pozostałe składniki sosu wymieszaj, gdyby mieszanka była zbyt gęsta dodaj łyżkę wody i wlej do podsmażonych śliwek. Zamieszaj i zagotuj. Dodaj roladki i jeszcze przez chwilę podgrzewaj na małym ogniu. *pomysł znalazłam na blogu kwestia smaku. Tutaj podaję swoją wersję tego dania, ja użyłam mozzarelli i śliwek węgierek oraz nieco inaczej doprawiłam sos. *nie użyłam soli, bo jak dla mnie szynka i sos sojowy sprawiają, że potrawa jest wystarczająco słona.
Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym.
Mięso zwiń w roladkę, a następnie zawiń z plaster szynki.
Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym.
Obsmaż je z każdej strony, początkowo na ostrym ogniu, a później zmniejsz ogień i smaż około 15 minut, nie dłużej, bo będą twarde i niesmaczne.
Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym.
Na patelnię włóż pokrojone śliwki i smaż przez moment.
Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym.
Roladki włóż do patelni z sosem śliwkowym i jeszcze przez chwilę podgrzewaj na małym ogniu