VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 718]

Roladki z nadzieniem w galaretce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna galaretka podana w troszkę innej wersji - w szynce konserwowej. Do przygotowania roladek możemy wykorzystać mięso oraz marchewkę z gotowania wywaru do zupy. Galaretka idealnie sprawdzi się na domowych imprezach lub świętach.

Roladki z nadzieniem w galaretce

Składniki:

Roladki z nadzieniem w galaretce

 

  • 7 plastrów szynki konserwowej
  • 3 jajka
  • 2-3 marchewki
  • 1 łyżka koperku
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 0,5 szklanki ugotowanego mięsa wieprzowego
  • 500 ml bulionu
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Roladki z nadzieniem w galaretce
Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę. Tak samo robimy z marchewką. Mięso siekamy na bardzo drobne kawałeczki.

W misce mieszamy jajka, marchewkę, kukurydzę, mięso i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na każdym plastrze szynki układamy po 1,5 łyżki farszu. Zwijamy w rulon i układamy na półmisku. Pozostały farsz rozkładamy po bokach, na wierzchu układamy kawałki marchewki i listki natki pietruszki.

W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę. Gdy przestygnie po łyżce zalewamy roladki.

Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Podajemy z octem.