migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Roladki z piersi kurczaka nadziewane pesto z orzechów włoskich i rukoli. Dodatkowo zapieczone pod pyszna mozzarelką.

Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą

 

  • 3 pojedyńcze piersi kurczaka
  • 2-3 garście rucoli
  • 2 łyżki tartych orzechów włoskich
  • sól,pieprz
  • 1 kulka mozzarelli
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • olej

Sposób przygotowania:

Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą
Każdą pojedyńczą pierś kurczaka rozciąć na pół aby tworzyła jeden duży płat mięsa. Opruszyć solą i pieprzem. Do rozdrabniacza wrzucić rukolę i tarte orzechy (mogą też być całe ale akurat ich nie miałam), dodać 7-8 łyek oleju i zmiksować na pesto. Gotową masą posmarować płaty mięsa i zwinąć w roladkę. Następnie roladki obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Potem przełożyć je do naczynia żaroodpornego i podlać białym winem. Na roladkach ułożyć plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż mozzarella się zarumieni. Roladki podałam z kuskusem i sałtką z rukoli,pomidorkówi marynowanej cebulki.
Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą
Etap 1 Każdą pojedyńczą pierś kurczaka rozciąć na pół aby tworzyła jeden duży płat mięsa. Opruszyć solą i pieprzem.
Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą
Etap 2 Do rozdrabniacza wrzucić rukolę i tarte orzechy, dodać olej i zmiksować.
Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą
Etap 3 Gotową masą posmarować płaty mięsa i zwinąc w roladkę.
Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą
Etap 4. Obsmażone roladki przełozyć do naczynia żaroodpornego i podlać białym winem. Na roladkach ułożyć plastry mozzarelli.