cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Roladki z piersi z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na nieco mniej tradycyjna pierś z kurczaka

Roladki z piersi z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z piersi z kurczaka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki z piersi z kurczaka
Na początku muszę dodać, że zamiast filetów z kurczaka rownie dobrze można by użyć schabu, jednak wówczas czas pieczenia byłby znacznie dłuższy a mieso nie byloby tak delikatne. Nasze gotowanie zaczynamy od przygotowania mięsa. oczywiście nalezy je umyć, wiciać kostki i tłuszcz. nastepnie musimy jedna pierś przeciąć na pół wzdluż. tak aby powstały dwa płaty miesa. jeśli ktoś woli mniejsze kotleciki oczywiście może pierś podzielić na 3 czy 4 plastry. najwazniejsze jest to aby miały one ok 2.5cm grubości ponieważ kolejna czynnością jesy rozbicie miesa tłuczkiem. Ja uzywam do tego celu foli spozywczej w która zawijam mieso i nastepnie delikatnie rozbijam mieso. Tak przygotowane filety doprawiamy do smaku.Żółty ser oraz ogórka kiszonego kroimy w słupki. Bierzemy jeden kawałek piersi z kurczaka smarujemy rozmąconym jajkiem, układamy na środku ser i ogórek. Zwijamy wszystko w rulonik. Panierujemy w bułce, jajku i jeszcze raz w bułce. Smażymy na dość dużej ilości rozgrzanego oleju przez ok 5 minut z każdej strony. Panierka musi być złotego koloru. Jest to idelany pomysl na danie obiadowe. U mnie takie zraziki podaje się z puree ziemniaczanym oraz surówką z selera. Przepis na surówkę znajdziecie na moim profilu.Życzę smacznego ;)
Roladki z piersi z kurczaka
Tak wygladają rozbite i przyprawione filety
Roladki z piersi z kurczaka
Na piersi z kurczaka układamy słupki ogórka kiszonego i żółtego sera
Roladki z piersi z kurczaka
Roladki panierujemy w jajku oraz bułce tartej
Roladki z piersi z kurczaka
Po upieczeniu mają złoty kolor a ze środka wypływa cieplutki serek ;)