Roladki z placków ziemniaczanych z mięsnym farszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zaskoczyłam moją rodzinę roladkami z placków ziemniaczanych, byli pod wrażeniem. Bardzo im smakowały i chcieli, żebym przygotowywała następnym razem większą porcję :)

Roladki z placków ziemniaczanych z mięsnym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z placków ziemniaczanych z mięsnym farszem

 

Sposób przygotowania:

Roladki z placków ziemniaczanych z mięsnym farszem
PLACKI: Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Na chwilę odstaw i odlej nadmiar soku. Dodaj do nich posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, mąkę, jajko i przyprawy. Usmaż na oleju 5 placków (o średnicy około 15 cm). FARSZ: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do mięsa dodaj wszystkie składniki, wymieszaj i dopraw do smaku. Na plackach rozsmaruj farsz i zwiń roladki. Naczynie żaroodporne natłuść (np. masłem), ułóż w nim roladki. Roladki posmaruj śmietaną i posyp startym żółtym serem i koperkiem. Zapiecz przez 40 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści. Podaj posypane świeżym koperkiem. Smacznego !
Roladki z placków ziemniaczanych z mięsnym farszem
Dodaj do nich posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, mąkę, jajko i przyprawy.
Roladki z placków ziemniaczanych z mięsnym farszem
Usmaż na oleju 5 placków (o średnicy około 15cm).
Roladki z placków ziemniaczanych z mięsnym farszem
Naczynie żaroodporne natłuść (np. masłem), ułóż w nim roladki
Roladki z placków ziemniaczanych z mięsnym farszem
Zapiecz przez 40 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.