dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Roladki z pokrzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Roladki wieprzowe z nadzieniem z cebulki i pokrzywy. Duszone w sosie własnym. Idealne pyszności na obiadek.

Roladki z pokrzywami

Składniki:

Roladki z pokrzywami

 

Sposób przygotowania:

Roladki z pokrzywami

Krok 1:

Roladki z pokrzywami
Sparzone pokrzywy odcedzamy i drobno siekamy.

Pokrzywy myjemy i parzymy. Odcedzamy i siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na niewielkiej ilości oliwy szklimy cebulę, dodajemy pokrzywy i czosnek. Smażymy kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 2:

Roladki z pokrzywami
Nadzienie nakładamy na mięsie i zwijamy.

Każdy kawałek mięs nacieramy solą i pieprzem. Następnie mięso rozbijamy przy pomocy tłuczka. Porcje nadzienia równomiernie rozkładamy na mięsie i zwijamy w roladkę.

Krok 3:

Roladki z pokrzywami
Zwinięte roladki dusimy w sosie do miękkości.

Roladki oprószamy mąką. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do rondla. Zalewamy nie wielką ilością wody i doprawiamy do smaku. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Smacznego!


Tagi:

dania rolady