Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Roladki z pokrzywami i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Roladki z piersi z kurczaka z młodymi pokrzywami, wędzonką wiejską i marynowaną papryką.

Roladki z pokrzywami i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z pokrzywami i papryką

 

  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 garść młodych pokrzyw
  • sól ziołowa - wg uznania
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • 4 plastry wędzonki wiejskiej
  • 1/4 małego strąka papryki marynowanej
  • 1 jajko
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki z pokrzywami i papryką
Czosnek posiekać, przełożyć do miseczki. Listki pokrzywy umyć, lekko osuszyć, drobno pokroić, dodać do czosnku razem z łyżką oleju, odrobiną soli i pieprzu. Wszystko wymieszać. Piersi z kurczaka podzielić na 4 porcje. Każdą porcję mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po plasterku wędzonki, trochę pokrzyw z czosnkiem i po kawałku papryki. Zwinąć w roladki. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać. Każdą roladkę obtoczyć w mące, zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Panierkę lekko docisnąć do mięsa. Roladki kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć je na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.
Roladki z pokrzywami i papryką
Pokrojone pokrzywy dodane razem z solą pieprzem i olejem do posiekanego czosnku.
Roladki z pokrzywami i papryką
Każda porcja mięsa oprószona solą i pieprzem i posmarowana musztardą.
Roladki z pokrzywami i papryką
Wędzonka pokrzywy z czosnkiem i marynowana papryka ułożone na mięsie.
Roladki z pokrzywami i papryką
Roladki w panierce smażone na rozgrzanym oleju.