Mama Iza

Mama Iza

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Roladki z polędwiczek wieprzowych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zrobiłam te roladki ponieważ mój mąż nie lubi drobiu więc spróbowałam z wieprzowiny i były równie pyszne jak drobiowe.

Roladki z polędwiczek wieprzowych Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki z polędwiczek wieprzowych

 

  • Wszystkie składniki w zależności od ilości roladek.
  • polędwiczki wieprzowe
  • ogórki konserwowe
  • cebula
  • ser żółty gouda
  • sól lub wegeta
  • pieprz
  • słodka papryka
  • mąka, jajko i bułka tarta do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

Roladki z polędwiczek wieprzowych
Robiłam te roladki z 2 polędwiczek wieprzowych i wyszło mi ich sporo. Myślę że na zwykły obiad spokojnie wystarczy jedna. Polędwiczkę wieprzową kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa najlepiej przez folię delikatnie lecz cienko. Każdy plaster mięsa posypujemy solą lub wegetą, pieprzem i słodką papryką lecz tylko z jednej strony. Każdy plaster przekładamy na drugą stronę i kładziemy po kawałki ogórka, cebulki i sera. Zwijamy roladki i przed smażeniem obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju. Po usmażeniu możemy wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Roladki z polędwiczek wieprzowych
Roladki z polędwiczek wieprzowych
Zwijamy roladki i smażymy na złoty kolor na oleju.