bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 804]

Roladki z szynki z pastą jajeczną w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Roladki przygotowane w ten sposób ładnie się prezentują i są smaczne. Przygotowałam je na święta, bardzo wszystkim smakowały.

Roladki z szynki z pastą jajeczną w galarecie

Składniki:

Roladki z szynki z pastą jajeczną w galarecie

 

  • 5-6 plasterków szynki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • Sól, pieprz
  • Galareta:
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • Kilka łyżek kukurydzy konserwowej
  • Kilka łyżek groszku konserwowego
  • Kawałek czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

Roladki z szynki z pastą jajeczną w galarecie
Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy majonez oraz chrzan, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.

Plastry szynki smarujemy przygotowaną pastą, zwijamy i układamy na półmisku. Paprykę kroimy w kostkę, układamy razem z groszkiem i kukurydzą wokół roladek.

Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Bulion zagotowujemy, dodajemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia, tężejącą galareta zalewamy roladki, wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do momentu aż galareta stężeje.