bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 822]

Roladki z szynki ze szparagami w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie roladki stanowią doskonałą przekąskę na różnych imprezach, ładnie się prezentują i w dodatku są proste do przygotowania i smaczne.

Roladki z szynki ze szparagami w galarecie

Składniki:

Roladki z szynki ze szparagami w galarecie

 

  • 5-6 plastrów szynki
  • 1 słoik marynowanych szparagów
  • 150 gram serka naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego
  • Sól, pieprz
  • Galareta:
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Roladki z szynki ze szparagami w galarecie
Żelatynę zalewamy niewielka ilością wody, pozostawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Bulion zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do momentu aż żelatyna się rozpuści, odstawiamy do ostudzenia.

Do serka dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, szparagi odsączamy z zalewy.

Każdy plaster szynki smarujemy serkiem, układamy po trzy sztuki szparagów i zwijamy, układamy na półmisku. Pozostały serek z chrzanem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy roladki wyciskając małe rozetki.

Tężejącą galaretą zalewamy roladki na półmisku, wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia.