OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Roladki z udka i kopytka w sosie z serka topionego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kolejna propozycja na obiad ode mnie. Roladki z udek są troszkę pracochłonne, ale bardzo smaczne . Do tego kopytka w pysznym kremowym sosie.

Roladki z udka i kopytka w sosie z serka topionego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z udka i kopytka w sosie z serka topionego

 

 

  • ROLADKI
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry sera żółtego
  • 2 łyżki zielonego groszku konserwowego
  • oregano majeranek
  • mąka
  • 2łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól
  • olej

 

  • SOS
  • 50g serka topionego Gouda
  • cebula
  • łyżka groszku
  • oregano majeranek
  • 300-400ml bulionu pieczeniowego ciemnego
  • sól
  • olej
  • mąka+woda

Sposób przygotowania:

Roladki z udka i kopytka w sosie z serka topionego
KOPYTKA Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych ziemniaków wbić jajko i wsypywać stopniowo mąkę, by uzyskać jednolitą, nieklejącą się do ręki masę. Brać porcje ciasta, formować z nich wałki , spłaszczyć i ciąć w poprzek na małe kwadraty. Zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucać porcjami kopytka i gotować od wypłynięcia ok. 3 min

ROLADKI Wytrybować udka. Oczyszczone z kości- posolić, włożyć do woreczka lub owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie posypać je ziołami i układać kolejno- plaster sera, plaster szynki i posypać groszkiem. Zawinąć. Panierować w jajku i mące z dodatkiem bułki tartej. Smażyć na głębokim dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Można przy topić ser na roladkach w piekarniku.

SOS Cebulę pokroić w pół plastry, wrzucić na olej, posolić i posypać ziołami. Dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy cebula będzie robić się miękka, wsypać łyżkę groszku. Dusić chwilkę , następnie zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać serek topiony pokrojony w kawałki. Gotować aż się całkowicie rozpuści. Delikatnie zagęścić wodą z mąką(sos nie może być zbyt gęsty) i gotować jeszcze ok.5min. Jeśli trzeba- posolić. rada: Roladki mogą się 'rozwalać'. Nie trzeba ich wiązać, po opanierowaniu powinny się dobrze skleić,a przy smażeniu warto najpierw położyć ją na miejscu sklejenia i dobrze wysmażyć zanim się obróci na drugą stronę.
Roladki z udka i kopytka w sosie z serka topionego
z ośmiu ziemniaków powstaje 50 kopytek :)
Roladki z udka i kopytka w sosie z serka topionego
tak przygotowujemy roladkę , zanim ją zawiniemy
Roladki z udka i kopytka w sosie z serka topionego
roladki po zawinięciu należy dokładnie opanierować
Roladki z udka i kopytka w sosie z serka topionego
kremowy sos z serka topionego bardzo szybko się przygotowuje