edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Roladki ze schabu środkowego

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne roladki z cukinią, marchewką i żółtym serem, gotowane w folii śniadaniowej

Roladki ze schabu środkowego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki ze schabu środkowego

 

  • 2 kotlety ze schabu środkowego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • kawałek cukinii
  • kawałek marchewki
  • świeży koperek
  • 2-4 cienkie plastry żółtego sera – u mnie gouda
  • folia śniadaniowa

Sposób przygotowania:

Roladki ze schabu środkowego
Mięso opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Kotlety delikatnie, żeby nie narobić dziur, rozbiłam tłuczkiem na bardzo cienkie plastry. Z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. Z jednej strony obsypałam oregano. Kawałki cukinii i marchewki (długości takiej jak szerokość kotleta) pokroiłam na bardzo cieniusieńkie paseczki, ułożyłam w poprzek plastrów mięsa. Na to położyłam gałązki świeżego koperku, a na niego plastry żółtego sera. Roladki bardzo ścisło zwinęłam od węższej strony i zawinęłam w dość duże kawałki folii śniadaniowej. Końcówki folii dokładnie zawiązałam. Roladki wrzuciłam na wrzątek i gotowałam na wolnym ogniu przez około 40 minut. Po wyjęciu z wody zdjęłam folię. Roladki podałam z ziemniakami z wody i mizerią. Roladki przygotowałam sobie dzień wcześniej i z powodzeniem surowe przeleżały kilkanaście godzin w lodówce.
Roladki ze schabu środkowego
Kotlety delikatnie rozbiłam tłuczkiem na bardzo cienkie plastry.
Roladki ze schabu środkowego
Na oprószonych oregano kotletach rozłożyłam paseczki cukinii i marchewki.
Roladki ze schabu środkowego
Na warzywach i koperku położyłam plastry żółtego sera.
Roladki ze schabu środkowego
Roladki bardzo ściśle zawinęłam w folię śniadaniową.