SUPERPRZEPIS

Roladki ze schabu z bracówką i mozzarellą

  • 10
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Roladki ze schabu z bracówką i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Delikatne roladki ze schabu, nadziane bracówką i mozzarellą. Doskonale smakują solo, z ziemniakami, kaszami lub kluskami śląskimi.

Składniki:

Roladki ze schabu z bracówką i mozzarellą

 

  • 5 plastrów schabu
  • około 10 dag bracówki w plasterkach
  • 10 dag tartej mozzarelli
  • 5 łyżeczek żurawiny do mięs
  • 5 średnich korniszonów ( większe kroimy na pół)
  • Do mięsa:
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Czosnek w granulkach
  • Do sosu:
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • skrobia kukurydziana lub mąka pszenna do zagęszczenia sosu + (opcjonalnie) 2 łyżki śmietany

 

Sposób przygotowania:

Roladki ze schabu z bracówką i mozzarellą
Umyty schab osuszam i delikatnie rozbijam na cienkie płaty . Każdy płat przyprawiam, pieprzem, solą czosnkiem. Następnie smaruję żurawiną, wykładam plasterek lub dwa bracówki ( lub innej pieczeni) dodaję korniszona i mozzarellę i zwijam roladki.

Obsmażam na oleju z każdej strony, następnie podlewam gorącą wodą, dodaję resztę przypraw i duszę do miękkości ( około 30 min) Po tym czasie roladki wyciągam, z sosu wybieram łyżka cedzakową większe przyprawy a sos zagęszczam skrobią wymieszaną w niewielkiej ilości wody i śmietany .

Podaję od razu , roladki polane sosem doskonale smakują solo, lub w towarzystwie ziemniaków, kaszy czy klusek śląskich .
Roladki ze schabu z bracówką i mozzarellą
Umyty schab osuszam i delikatnie rozbijam na cienkie płaty . Każdy płat przyprawiam, pieprzem, solą czosnkiem
Roladki ze schabu z bracówką i mozzarellą
Następnie smaruję żurawiną, wykładam plasterek lub dwa bracówki ( lub innej pieczeni
Roladki ze schabu z bracówką i mozzarellą
zwijam roladki. Obsmażam na oleju z każdej strony, następnie podlewam gorącą wodą, dodaję resztę przypraw i duszę do miękkości
Roladki ze schabu z bracówką i mozzarellą
Po tym czasie roladki wyciągam, z sosu wybieram łyżka cedzakową większe przyprawy a sos zagęszczam skrobią wymieszaną w niewielkiej ilości wody i śmietany .