Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Klasyczny schabowy w troszkę innym wydaniu, czyli z dodatkiem boczku i suszonych śliwek. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami

 

  • 5 kotletów schabowych
  • 5 plastrów parzonego wędzonego boczku
  • 20 suszonych śliwek bez pestek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

 

 

  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami
Kotlety rozbijamy na grubość około 5 mm, solimy i pieprzymy. Na każdym układamy plasterek boczku i 4 śliwki. Zwijamy dosyć ściśle w roladkę i spinamy wykałaczkami. W głębokim talerzu rozkłócamy jajko. Do dwóch kolejnych wsypujemy mąkę pszenną i tartą bułkę. Schabowe roladki najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy roladki na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż uzyskają złocisty kolor. Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniakami.
Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami
Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami
Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami
Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami