VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 652]

Roladki ze szpinakiem, serem camembert i boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Iście niedzielny obiad w postaci pysznych roladek nadzianym szpinakiem z czosnkiem, ziołowym serem camembert. Otulone wędzonym boczkiem, zapieczone w pomidorowym sosie. Brzmi niebiańsko, czyż nieprawdaż?

Roladki ze szpinakiem, serem camembert i boczkiem

Składniki:

Roladki ze szpinakiem, serem camembert i boczkiem

 

  • 600 g fileta z piersi kurczaka (2 podwójne)
  • 2 łyżki masła
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 g sera camembert z ziołami

 

Sposób przygotowania:

Roladki ze szpinakiem, serem camembert i boczkiem
W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju szklimy pokrojoną drobno cebulkę. Wlewamy wraz z zalewą krojone pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i natką pietruszki (suszoną). Dusimy przez kilka minut, aż sos się zredukuje. Przelewamy do naczynia żaroodpornego.

Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Na każdym kawałku mięsa rozkładamy szpinak oraz ser camembert. Roladę zwijamy dość ciasno. Wierzch owijamy wędzonym boczkiem. Mięso układamy w sosie.

Formę wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Kolejne 10 minut zapiekamy bez przykrycia.