eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolady schabowe Eli w młodej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Plastry schabu posmarowane koncentratem pomidorowym, nadziane kapustą, boczkiem wędzonym, cebulą i owinięte w liście młodej kapusty.

Rolady schabowe Eli w młodej kapuście

Składniki:

Rolady schabowe Eli w młodej kapuście

Rolady

  • 3 kotlety schabowe bez kości
  • 6 zewnętrznych ciemnych liści młodej kapusty
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 3 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 10 dkg koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • chili do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • białe bawełniane nici

Sposób przygotowania:

Rolady schabowe Eli w młodej kapuście

Przygotowanie mięsa

Rolady schabowe Eli w młodej kapuście
Kotlety oprószyć solą , pieprzem i posmarować koncentratem pomidorowym .

Kotlety schabowe umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozklepać tłuczkiem do mięsa. Kotlety oprószyć solą, pieprzem i posmarować koncentratem pomidorowym.

Faszerowanie kotletów

Rolady schabowe Eli w młodej kapuście
Na kotletach rozłożtć poszatkowaną kapustę , boczek i cebulę .

Dwa liście kapusty poszatkować i rozłożyć na kotletach. Boczek, jedną cebulę pokroić w paski i rozłożyć na kapuście.

Smażenie rolad

Rolady schabowe Eli w młodej kapuście
Rolady ciasno zwinąć i obwiązać bawełnianymi nićmi .

Rolady ciasno zwinąć i obwiązać bawełnianymi nićmi. Pozostałe dwie cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Do rolad dodać cebulę, czosnek, przyprawę do grilla, paprykę słodką, chilli i chwilę smażyć. Rolady podlać wodą i dusić 10 minut.

Owijanie rolad w liście kapusty

Rolady schabowe Eli w młodej kapuście
Usmażone rolady ułożyć na liściach kapusty i zawinąć jak gołąbki .

Trzy największe liście kapusty włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut. Liście wyjąć i schłodzić w zimnej wodzie. Usmażone rolady ułożyć na liściach kapusty i zawinąć jak gołąbki.

Duszenie rolad

Zawinięte w liście kapusty rolady włożyć do rondla w którym dusiło się mięso, dodać resztę koncentratu pomidorowego i dusić do miękkości. Co jakiś czas podlewać rolady wodą. Gotowe rolady wyjąć z rondla. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do sosu i zagotować. Rolady podać na pozostałym szóstym liściu kapusty. Smacznego!